Stanové městečko v Dub Gallery

Včera večer se zcela nečekaně proměnila naše galerie v noclehárnu. Nemusíte se bát, nic strašného se nestalo, jen nás svou návštěvou poctila švýcarská umělkyně Marinka Limat, která si u nás postavila svůj stan.

Zní to poměrně absurdně, ale legraci si z vás opravdu neděláme. Marinka Limat, mladá umělkyně se totiž vydala 8. dubna pěšky z německého Kasselu do Atén. Zrovna včera byla na cestě z Benešova a namířeno měla k nám do Pelhřimova. Když jsme to zjistili, nenapadlo nás samozřejmě nic lepšího, než se jí ozvat a nabídnout jí k přespání právě prostory naší galerie.

Marinka Limat je moderní umělkyní i novodobým poutníkem. Tento způsob cestování zažívá v současné době obrovský boom. Marinka však tento, v dřívějších dobách primárně náboženský pochod, povznesla do nové úrovně. Její cesta má čistě umělecký význam. Po svých nohách se vydala do „Meccy umění", aby znovuobjevila atraktivitu tohoto města a spojila dvě veledůležitá místa. Documenta 14 se letos totiž bude konat jak v Atenách, tak i Kasselu.

Marinka po cestě navštěvuje rozličné umělecké galerie, ve kterých žádá o „požehnání" ve jménu umění, která si nechává zapisovat do svého poutnického pasu. Její neskutečná cesta bude ve finále čítat 163 dní a 2500Km. Sympatická slečna, která s námi v galerii dělala rozhovor, natáčí ze svého putování po devíti zemích, video, a tak se budete moci těšit i na záběry s Filipem Dubem, který tohle celé tak pěkně spunktoval.

Marinka se v naší galerii objevila poprvé, ale můžeme vám slíbit, že se budeme snažit udělat maximum pro to, aby to nebylo naposledy.

Dub Gallery na facebooku
YouTubeInstagram