Kdo jsme a kam směřujeme

Dub Gallery je prodejní galerie současného umění, jejíž historie sahá pět let dozadu. Otevřena byla v roce 2012 v Bratislavě. V úplném počátku se zaměřovala na současnou slovenskou scénu, když se později přesunula do malebného Pelhřimova, aby otevřela své dveře i českým autorům. V Pelhřimově funguje teprve od roku 2013, ale za svou krátkou historii zde ušla ohromný kus cesty a v roce 2016 prošla významným reopeningem, a právě o něm bychom vám něco málo rádi napsali.

Když jsme se rozhodli otevřít galerii současného umění v Pelhřimově, věděli jsme, že se tím vydáváme na náročnou cestu. Praha je Praha, ale my jsme i přes to věřili, že si usilovnou prací a výběrem těch nejlepších umělců dokážeme najít své místo na výsluní. Začínali jsme s citlivou, něžnou a houževnatou Kristinou Mesároša, Martinem Knutem a postupně se spojovali s dalšími umělci jako je Zbyněk Sedlecký, netradiční duo Miroir Noir a dalšími.

Z místa s oprýskanými omítkami jsme postupně budovali místo zájmu a setkávání. Navázali jsme spolupráci s českou značkou 440 Audio, se kterými pořádáme pravidelné LP víkendy, na kterých si lidé mohou užít umění ve spojení s hudbou při poslechu vlastních oblíbených vinylů. Pořádají se u nás komorní koncerty vážné hudby a jiné. Oprýskané zdi se postupem času staly minulostí a prostory galerie se proměnily v centrum současného umění, zastupující exkluzivní umělce. Hlavním programem je nyní primárně mapování české a slovenské scény zejména v oblasti malby a kresby posledních let. Upřednostňujeme kvalitu před kvantitou a prim u nás mají osobní vztahy se zastoupenými umělci i sběrateli.

Během krátké doby otevřeme v domě, kde sídlí galerie i rezidenční ateliér, abychom tak navázali hlubší kontakt i se zahraničními umělci. Vedle galerie se otevře i nový lounge bar, který bude s galerií v úzkém spojení. Posledním projektem, na kterém aktuálně pracujeme je zřízení vlastní umělecké knihovny. Věříme, že se staneme místem, které bude navštěvováno studenty umění, milovníky umění, umělci, ale i sběrateli.

Dovolte nám nyní, abychom vám představili naše autory:

Martin Knut

Solitér, autor knihy Knut, malíř, jehož díla do svých sbírek koupila i Slovenská národní galerie a zastánce Goetheho: „Jdi si svou cestou a jazyky nech plácat."

Zbyněk Sedlecký

Malíř s ateliérem v Praze. Umělec, který neobyčejně jednoduše zachycuje obyčejnost.

Argišt Alaverdyan

Arménec žijící v Čechách tvořící abstraktní umění vycházející z deskových her a arménské knižní malby.

Edvardas Račevicius

Litevský sochař inspirovaný katolickou tradicí a mytologií svého kraje. Ovlivněn umělcem Viliemem Orvydasem, který ho přivedl k práci se dřevem.

Ján Vasilko

Abstrakt. Industriál. Nostalgie. Hříčka. Komunismus. Vzpomínky.

Kristina Mesároš

Reálné světy v nereálném kontextu. Bizarní a neočekávané spojení lidí, lidských činností a ordinérních míst, budující nové světy.

Miroir Noir

Tým. Inkluze. Znepokojení. Exkluze. Dialog. Napětí. Disharmonie. Příběh. Novost.

Více z tvorby jednotlivých autorů najdete na: www.dubgallery.com/autori

Dub Gallery na facebooku
YouTubeInstagram